Izgradnja nove topionice i fabrike sumporne kiseline u RTB Bor

Bez autora
Jun 10 2010

Danas je potpisan ugovor između predstavnika RTB Bor i kompanije “SNC Lavalin” o projektovanju i izgradnji nove topionice i fabrike sumporne kiseline u Boru. Cilj novog investicionog ciklusa je tehnološka modernizacija RTB Bora, zaštita životne sredine primenom najsavremenije tehnologije i povećanje proizvodnih kapaciteta i izvoza iz jednog od najbogatijih evropskih nalazišta bakra. Država otpočinje jedan od najvećih industrijskih projekata u Srbiji koji vredi 175 miliona evra. U RTB Bor biće izgrađena nova topionica i fabrika sumporne kiseline, a dodatno će biti uloženo oko 27 miliona evra u rudarsku opremu. Topionica i fabrika sumporne kiseline finansiraće se pretežno kreditom Kanadske izvozne banke (Export Development Canada) u iznosu od 135 miliona evra i sopstvenim učešćem RTB-a Bor, odnosno Vlade Srbije od oko 40 miliona evra. Rok otplate kredita je 10 godina, sa grejs periodom od tri godine i godišnjom kamatom od 2,9 posto.

Potpisan ugovor za izgradnju nove topionice i fabrike sumporne kiseline u RTB BorDanas je potpisan ugovor između predstavnika RTB Bor i kompanije “SNC Lavalin” o projektovanju i izgradnji nove topionice i fabrike sumporne kiseline u Boru.

Ugovor su potpisali generalni direktor RTB Bor Blagoje Spaskovski i predstavnik pomenute kanadske kompanije Valter Mutler.

Cilj novog investicionog ciklusa je tehnološka modernizacija RTB Bora, zaštita životne sredine primenom najsavremenije tehnologije i povećanje proizvodnih kapaciteta i izvoza iz jednog od najbogatijih evropskih nalazišta bakra.

Država otpočinje jedan od najvećih industrijskih projekata u Srbiji koji vredi 175 miliona evra. U RTB Bor biće izgrađena nova topionica i fabrika sumporne kiseline, a dodatno će biti uloženo oko 27 miliona evra u rudarsku opremu.

Topionica i fabrika sumporne kiseline finansiraće se pretežno kreditom Kanadske izvozne banke (Export Development Canada) u iznosu od 135 miliona evra i sopstvenim učešćem RTB-a Bor, odnosno Vlade Srbije od oko 40 miliona evra. Rok otplate kredita je 10 godina, sa grejs periodom od tri godine i godišnjom kamatom od 2,9 posto.

Rok za realizaciju tog projekta, kojim će biti obezbeđena ekonomski isplativa proizvodnja i čistiji vazduh je 36 meseci, pri čemu će aktivnosti na izgradnji početi već 1. jula.

Od novog investicionog ciklusa očekuje se povećanje dobiti RTB Bor za 26,2 miliona dolara na godišnjem nivou i eliminisanje uzroka zagađenja vazduha.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik